Εγκυμοσύνη και θηλασμός

   Η κύηση, η καλύτερη περίοδος στην ζωή των γυναικών οφείλει να συνοδεύεται από μία πλήρη και υγιή διατροφή, που θα συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η πρόσληψη όμως φαγητού σε μεγάλες ποσότητες – συχνό φαινόμενο – χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη διατροφική αξία οδηγεί σε υπερβολική αύξηση του βάρους της εγκύου με συνέπειες όχι μόνον αισθητικές αλλά ενίοτε και παθολογικές. Μία διατροφή επομένως πλούσια σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περίπτωση και η διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί να εξασφαλίσουν το κατάλληλο «περιβάλλον» για το μωρό σας.

   Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και κατά τον θηλασμό, καθώς η διατροφή της γυναίκας μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή διεκπεραίωσή του ικανοποιώντας τις ανάγκες του νεογνού και εξασφαλίζοντας την υγεία του. Γιατί το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή και ο θηλασμός συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με κάθε άλλο, εναλλακτικό τρόπο σίτισης του βρέφους. Κι εδώ όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους της λεχώνας, εφόσον δεν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή.

Αθλητές

   Οι ανάγκες ενός αθλητή ή ατόμου, που γυμνάζεται συστηματικά είναι αυξημένες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η υπερκόπωση, οι ελλείψεις του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία, ακόμη και τραυματισμοί καιροφυλακτούν και μπορεί να πάρουν διαστάσεις σε περίπτωση κακής διατροφής. Αντίθετα η σωστή, προσαρμοσμένη στην περίπτωσή του διατροφή όχι απλώς θα τον βοηθήσει να παραμείνει υγιής αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της άθλησης, βελτιώνοντας την απόδοσή του. Εδώ η παρακολούθηση είναι εντονότερη με συνεχείς αξιολογήσεις του βάρους και των άλλων παραμέτρων μέτρησης, καθώς και με τον συνεχή ιατρικό έλεγχο.

Εμμηνόπαυση

   Η εμμηνόπαυση είναι μία δύσκολη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Η ισορροπία των ορμονών διαταράσσεται και οι ανάγκες του οργανισμού για ψυχική και σωματική υγεία είναι αυξημένες. Ειδικά στο σώμα παρατηρείται αύξηση του σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα και αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων νοσημάτων. Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται περισσότερη προσοχή στη διατροφή της και στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους. Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D κ.ά. καθώς και η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά  στην βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης εξασφαλίζοντας καλή υγεία, ευεξία και ισορροπία.

Παιδική παχυσαρκία

   Οι ενδείξεις παχυσαρκίας πολύ συχνά ξεκινούν από την παιδική – εφηβική ηλικία, γι΄ αυτό καλό είναι να μην αγνοούνται αλλά να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Το γεγονός άλλωστε, ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε παχυσαρκία στην Ευρώπη με 1 στα 4 παιδιά να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο δεν αποτελεί ευοίωνη προοπτική. Στην περίπτωση των παιδιών έτσι, σημασία δεν έχει μόνον το διατροφικό πρόγραμμα αλλά και η εκμάθυνση των κανόνων της σωστής διατροφής, που θα βοηθήσουν τόσο στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή του όσο και στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, πολύτιμων για το μέλλον τους.