Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση, γιατί πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τα λάθη της διατροφής μας και άρα τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να χάσουν κιλά, οι περισσότεροι ακολουθούν ακραίες δίαιτες, τρώγοντας πολύ λιγότερο από το επιτρεπτό. Έτσι επέρχεται σωματική και ψυχολογική κόπωση ενώ τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Εδώ θα επέμβει ο διατροφολόγος, που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς κόπο και χωρίς για να διαταραχθεί η ισορροπία του οργανισμού σας.
Το πρώτο που απαιτείται είναι η δική σας απόφαση! Εσείς θα βάλετε το στόχο και την θέληση για την απώλεια κιλών αλλά και για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και ο διατροφολόγος θα αναλάβει να σας μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό. Διαφορετικά, εύκολα θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια μετά από μικρό χρονικό διάστημα… Είναι σημαντικό μάλιστα να αναφέρουμε, ότι η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών δεν αρκεί μόνο για το χρονικό διάστημα του προγράμματος διατροφής. Για να κατορθώσετε να διατηρήσετε το επιθυμητό βάρος θα πρέπει να διατηρήσετε και τις καλές διατροφικές συνήθειες, που αποκτήσατε δίπλα στον διαιτολόγο-διατροφολόγο σας.
Η σωστή δίαιτα δεν επιβάλλει κατ΄ ουδένα τρόπο την ασιτία. Το αντίθετο. Το ισορροπημένο διαιτολόγιο με την πρόσληψη όλων των απαραίτητων για τον οργανισμό στοιχείων είναι αυτό, που θα οδηγήσει στην απώλεια βάρους. Το Διατροφολογικό & Διαιτολογικό Κέντρο προτείνει διατροφικά προγράμματα, που ενισχύουν τον οργανισμό και του δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ενώ ταυτόχρονα επέρχεται η απώλεια βάρους. Σ΄ αυτό συντελεί η εξατομικευμένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες καθενός. Να θυμάστε, πως η περιορισμένη λήψη τροφής μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας, χωρίς μάλιστα να υπάρξει απώλεια κιλών. Κι αυτό, γιατί ο μεταβολισμός μας μειώνεται, άρα δεν κάνει τις σωστές καύσεις και έτσι δεν χάνουμε βάρος. Επιπλέον καίει περισσότερες μυϊκές πρωτεΐνες άρα δημιουργούνται προβλήματα στο μυϊκό μας σύστημα και τέλος δεν καίει το λίπος, που είναι το ζητούμενο, γιατί ο οργανισμός μας το προστατεύει! Η αρχή μας είναι: Τρώμε και αδυνατίζουμε!
Πρόκειται για την επιθυμία όλων, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές και δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι λεγόμενες γρήγορες δίαιτες, που μπορεί να συναντήσει κανείς σε βιβλία, στο Internet, ακόμη και να τις συστήσει ένας φίλος υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν ούτε την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους ούτε τη διατήρησή του. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει με μία γρήγορη δίαιτα είναι, ότι ο οργανισμός χάνει νερό και μυϊκή μάζα ενώ το λίπος παραμένει σταθερό! Επιπλέον μία τέτοια δίαιτα μπορεί να εφαρμοστεί για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς ο οργανισμός κουράζεται γρήγορα, λόγω της απώλειας ενέργειας, που εμφανίζεται με ζαλάδες, νευρικότητα ή αδυναμία συγκέντρωσης. Παράλληλα ο μεταβολισμός μειώνει τις καύσεις του και η απώλεια βάρους σταματά. Η συνέχεια τέλος είναι εξίσου δυσάρεστη, αφού με την παύση της δίαιτας το βάρος επανέρχεται γρήγορα στην προτέρα κατάσταση. ΄Αλλωστε η απώλεια βάρους δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων κιλών το μήνα, αν και αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως του αρχικού βάρους του ατόμου.
Πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος, που κάνουν πολλοί άνθρωποι. Οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής, που μας επιβάλλουν να μένουμε νηστικοί πολλές ώρες, αφού είμαστε μακριά από το σπίτι, μας οδηγούν το βράδυ μπροστά σε ένα λουκούλλειο γεύμα. Το αποτέλεσμα είναι η υπερκατανάλωση φαγητού και η συσσώρευση, αντί για την απώλεια λίπους. Η δική μας συμβουλή είναι: Τρώμε συχνά, ανά 3 ώρες περίπου ώστε να δίνουμε διαρκώς «δουλειά» στο μεταβολισμό μας για να κάνει καύσεις. Το διατροφικό σας πρόγραμμα άλλωστε, ειδικά προσαρμοσμένο στην καθημερινότητά σας (εργασιακές ανάγκες, κοινωνικές υποχρεώσεις, ταξίδια κλπ) δεν θα σας αφήσει ποτέ νηστικούς ενώ ταυτόχρονα θα σας αδυνατίζει.
Η απάντηση είναι μία: Συντήρηση. Γιατί είναι ευκολότερο να χάσετε κιλά, παρά να τα διατηρήσετε. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, διατροφικούς και ψυχολογικούς. Μία δίαιτα, που κούρασε τον οργανισμό σας και δοκίμασε τις αντοχές του, εύκολα καταρρέει μετά την εκπλήρωση του όποιου στόχου. Αν μάλιστα την αισθανόσασταν ως τιμωρία, τότε ψυχολογικά και ως …επιβράβευση της επιτυχίας σας μπορεί γρήγορα να επιστρέψετε στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες… Στο Κέντρο μας η συντήρηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σωστής διατροφικής προσέγγισης. Σκοπός μας είναι να σας μάθουμε να τρέφεστε υγιεινά και γευστικά. Ακολουθώντας το πρόγραμμα συντήρησης, που καταρτίζεται ειδικά για εσάς ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός.
Σε κάθε ηλικία μπορεί να αδυνατίσει κανείς. Αυτό αλλάζει μόνο κατά την εμμηνόπαυση λόγω της φυσικής επιβράδυνσης του μεταβολισμού, η οποία είναι πιο επιβαρυντική για τις γυναίκες. Και σ΄ αυτή την περίπτωση όμως, μία ειδική, διατροφική προσέγγιση θα έχει άριστα αποτελέσματα. Η πρόσληψη τροφών, που είναι πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D κ.ά. στο πλαίσιο ενός διαιτολογίου, προσαρμοσμένου ανά περίπτωση οδηγεί στην απώλεια βάρους, ταυτόχρονα με την ενίσχυση του οργανισμού.
Ασφαλώς και μπορείτε! Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα επιβάλλεται. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, οι ενδοκρινολογικές και γαστρεντερικές παθήσεις συνδέονται άμεσα με το αυξημένο βάρος, γι΄ αυτό και η απώλεια κιλών είναι απαραίτητη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα τα μυοσκελετικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση η δίαιτα, που θα έρθει επικουρικά στη θεραπεία σας θα συντελέσει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση του οργανισμού και στην αποκατάσταση της υγείας σας. Το διατροφικό πρόγραμμα θα σχεδιαστεί ειδικά για εσάς λαμβάνοντας υπ΄ όψιν όλους τους παράγοντες ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν είστε πλέον μόνη και κάθε σας ενέργεια επηρεάζει τόσο εσάς όσο και το έμβρυο. Εδώ η χαλάρωση από τις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να αυξήσει σημαντικά το βάρος σας, γεγονός μη αποδεκτό ιατρικά. Παράλληλα όμως η ιδιαίτερη κατάσταση της κύησης απαιτεί διατροφή, η οποία οφείλει να εμπεριέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή σας υγεία και την ανάπτυξη του μωρού. Ακολουθώντας το ισορροπημένο διαιτολόγιο, που θα καταρτισθεί ειδικά για εσάς λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του οργανισμού σας εξασφαλίζετε την δική σας υγεία και κατά συνέπεια του εμβρύου. Αντίστοιχη μέριμνα οφείλετε να λαμβάνετε κατά την περίοδο του θηλασμού, που είναι πολύτιμος για το βρέφος, αφού όπως γνωρίζετε αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για την καλή του υγεία.
Συχνά η αύξηση του βάρους αρχίζει από την παιδική ηλικία, κάτι που μπορεί να συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες, ορμονικές διαταραχές, οικογενειακό περιβάλλον και κακή διατροφή. Γι΄ αυτό ο ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Στην περίπτωση των παιδιών όμως δεν μιλάμε για δίαιτα αλλά πάντα για ένα διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο παρέχει ό,τι χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί, διατηρώντας υγιές σωματικό βάρος. Να θυμάστε, ότι ένα παχύσαρκο παιδί θα γίνει παχύσαρκος ενήλικας. Έτσι αυτή η ηλικία είναι η πλέον κατάλληλη για να μάθει το παιδί να τρέφεται σωστά, αποκτώντας τις υγιεινές συνήθειες, που θα είναι πολύτιμες για τη ζωή του.