Η παιδική παχυσαρκία μαστίζει την σημερινή εποχή. Υπεύθυνοι δεν είναι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς.

Μερικές συμβουλές για τους γονείς είναι:

  • Γίνετε πρότυπο διατροφικής συμπεριφοράς για το παιδί σας.
  • Αφήστε το να παίρνει πρωτοβουλίες στα θέματα διατροφής και μην παίρνετε ρόλο διαιτολόγου. Υπάρχει ο ειδικός που μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό με καλύτερα αποτελέσματα.
  • Τονίστε τα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας. Η καλή ψυχολογία βοηθάει όλους μας να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
  • Ασχοληθείτε με μεράκι για την παρουσία του γεύματός του παιδιού φτιάχνοντας πιο ευπαρουσίαστα πιάτα με πολλά χρώματα και σχέδια. Τρόφιμα που πιθανόν δεν αρέσουν στο παιδί, φροντίστε να τα επαναλάβετε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και απλά δώστε του το περιθώριο επιλογής να ξαναδοκιμάσει. Στόχος, η επαφή με τις γεύσεις. Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο να καταναλώσουν τα παιδιά όλες τις τροφές.
  • Αποφεύγετε να επιβραβεύετε ή να τιμωρείτε το παιδί με το φαγητό.
  • Φροντίστε κατά τη διάρκεια του φαγητού να μην υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες π.χ. τηλεόραση, διάβασμα κ.α. που θα αποσπούν την προσοχή του παιδιού. Η ώρα του φαγητού είναι σημαντική και θα πρέπει να της δίνουμε την κατάλληλη αξία.
Όλα τα παραπάνω, καθώς και πολλά άλλα είναι κατευθυντήριες οδηγίες που με προσοχή μπορούν να γίνουν πράξη. Τα πάντα εξατομικεύονται και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ένα παιδί . Για αυτό το λόγο υπάρχουν και οι ειδικοί σε κάθε επάγγελμα. Γενικά όμως, καλό είναι να ενημερωνόμαστε, να γινόμαστε εμείς καλύτεροι για να δημιουργούμε καλύτερα πρότυπα για τα παιδιά φροντίζοντας για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί να θέλουμε να τις βρούμε.
Ξέρετε ότι τα λιποκύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό αναπτύσσονται σε αριθμό στην παιδική και εφηβική ηλικία, και σταθεροποιούνται στην ενήλικη ζωή αλλάζοντας μόνο το μέγεθός τους.
Σύμφωνα με επιστημονική Βρετανική Έρευνα το ανθυγιεινό φαγητό μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης . H μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητό κακής ποιότητας , όταν μεγαλώσουν έχουν ελαφρώς χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (το γνωστό IQ)