Επιτέλους έφτασε η Καθαρά Δευτέρα και ένα ακόμη τριήμερο ξεκούρασης… Κι επειδή είμαστε Έλληνες, ως συνώνυμο της ξεκούρασης και της διασκέδασης έχουμε το πολύ φαγητό. Να, επομένως, μία ακόμα ευκαιρία να φάμε χωρίς ενοχές έχοντας ως δικαιολογία το « σιγά θαλασσινά τρώμε δεν παχαίνουν, σήμερα το απαιτεί η μέρα μπορούμε να φάμε»

Ας φάμε λοιπόν ….Μήπως όμως θα πρέπει να μάθουμε τι μας προσφέρουν τα φαγητά που τρώμε εκείνη τη μέρα, και να καταλάβουμε πως το φαγητό είναι υπεύθυνο για την καλή ή κακή υγεία; Είναι σίγουρο πως, μπορούμε να διασκεδάσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες.

Ας μάθουμε λοιπόν τι θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα φαγητά που καταναλώνουμε εκείνη την ημέρα.

Θαλασσινά: το κρέας και τα θαλασσινά είναι οι μόνες πηγές αιμικού σιδήρου. Αυτός ο τύπος σιδήρου απορροφάται από το σώμα πολύ πιο εύκολα απ’ ότι ο σίδηρος που υπάρχει στα λαχανικά και τα δημητριακά. Αποτελούν επίσης, πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τέλος είναι σημαντική πηγή ψευδαργύρου (ιδιαίτερα τα στρείδια), βιταμινών του συμπλέγματος Β (1, 2 και 12), ιωδίου, σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.
Ταχίνι: Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, εύπεπτες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Έχει επίσης υδατάνθρακες , κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (της ολικής και της ‘κακής’).
Χαλβάς :Πρώτες ύλες για το χαλβά είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι, ταχίνι) και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι ,πετιμέζι,, γλυκόζη, χαρουπόμελο). Μέσα στο χαλβά ή σαν διακόσμηση προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά. Συμπεραίνουμε έτσι πως μας προσφέρει ελάχιστες βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία και είναι πλούσιο σε θερμίδες.
Λαγάνα: Είναι άρτος χωρίς προζύμη, είναι δηλαδή ψωμί χαμηλότερης ποιοτικής αξίας. Δεν παρέχει από μόνο του μια πλήρη σειρά θρεπτικών συστατικών.
Ελιές: Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι ελιές είναι πλούσιες σε τοκοφερόλες σε σχέση. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Οι ελιές εξ’ αιτίας της βιταμίνης Α βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη- αναπαραγωγή, όραση, δέρμα και έχει αντικαρκινική δράση ενώ οι τοκοφερόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης αντικαρκινική δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτοί που πάσχουν από υπέρταση καλό είναι να προσέχουν στην κατανάλωση εξ’ αιτίας του νατρίου (σε αυτές που διατηρούνται σε άλμη).
Επομένως πλέον μπορούμε να επιλέξουμε τρόφιμα σαρακοστιανά, τα οποία θα προσφέρουν κάτι στον οργανισμό μας εκτός από περιττές θερμίδες.