Το Φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα τα καζανέματα στα οποία γίνεται η παρασκευή τσικουδιάς.

Στη Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή, στις Κυκλάδες τσικουδιά ή τσίπουρο , ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τσίπουρο. Η διαφορά τους εξαρτάτε από  στον τόπο όπου αποστάζονται και εμφιαλώνονται και στην επεξεργασία που δέχονται στα κατά τόπους μέρη, ένα παράδειγμα είναι η προσθήκη ή μη γλυκάνισου.

Στη Κρήτη η ρακή θεωρείται εργαλείο κοινωνικής επικοινωνίας,  περιέχει περίπου 37% αλκοόλ γεγονός που το κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών.

Ως πρώτη ύλη μπαίνουν πολτοποιημένα σταφύλια, ώστε να βγει ο μούστος. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι∙ το οποίο είναι  σκέτο οινόπνευμα. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς. Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς.

Η ρακή θεωρείται εξαίρετο χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Ακόμη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό, άλλωστε, και χρησιμοποιείται σε πολλά γιατροσόφια, όπως το ρακόμελο για το κρυολόγημα, αλλά και οι εντριβές και οι κομπρέσες με ρακή για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο, αντίστοιχα.

Επομένως ένα ποτηράκι ρακή θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά με τους άλλους και να γλιτώσετε από τα κρυολογήματα του Οκτωβρίου!