Η σούπα στην Αρχαία Ελλάδα, στο Μεσαίωνα και στο Βυζάντιο ήταν βασικό κομμάτι της διατροφής αλλά και ένα εξαιρετικό έδεσμα των συμποσίων.
Σήμερα, την θυμόμαστε μόνο το χειμώνα και είναι αρκετά παρεξηγημένη.
Με μεγάλη ποικιλία συνταγών και συνδυασμών, μία σούπα μπορεί να καταναλωθεί τόσο σαν ορεκτικό ή γρήγορο σνακ όσο και σαν πλήρες γεύμα, με σκοπό να “ικανοποιήσει” την πείνα μας, να μας ζεστάνει το χειμώνα ή απλά να συνοδεύσει ένα επίσημο γεύμα.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα υλικά αλλά και στον τρόπο παρασκευής τους.
Σούπες λαχανικών, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, κρεατόσουπες , αλλά και σούπες από όσπρια και δημητριακά. Όσο πιο απλές και παραδοσιακές τόσο το καλύτερο γιατί δεν πρέπει να μας ξεφεύγει και η θερμιδική τους αξία!
Οι σούπες κυρίως λαχανικών…..
Βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών αποτελώντας παράλληλα ένα πιάτο γευστικό και υγιεινό.
Συντελούν στη διατήρηση της φόρμας μας. Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σούπες τείνουν να έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος και μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη. Αυτό συμβαίνει, γιατί, η σούπα σαν πρώτο πιάτο μας προκαλεί κορεσμό με αποτέλεσμα να μειώνεται η ενεργειακή πρόσληψη κατά την διάρκεια του γεύματος.
Διευκολύνουν τη διαδικασίας της πέψης αλλά και τη καλή λειτουργία του εντέρου. Ενυδατώνουν τον οργανισμό καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά!!! Είναι ιδανικό πιάτο για τις ιώσεις τον χειμώνα και τέλος κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει για το ότι οι σούπες δρουν χαλαρωτικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σήμερα ζουν σε γρήγορους ρυθμούς, μπορούν να απολαύσουν τη σούπα σαν ένα υγιεινό σνακ με όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και όχι μόνο. Είναι μια εναλλακτική νόστιμη, υγιεινή πρόταση που χαρίζει μια αίσθηση ζεστασιάς, χαλάρωσης και θαλπωρής που όλοι έχουμε ανάγκη.!!!

Μιλάμε πάντα για σούπες από φρέσκα υλικά και όχι εμπορίου!!!