Άλλος πήρε ένα… ΄Αλλος πήρε δύο… Οι πιο …άτακτοι και τρία! Κανένα, μάλλον κανείς! Για κιλά, λέμε. Διότι δύσκολος συνδυασμός διακοπές και  δίαιτα. Όσες συμβουλές κι αν δώσαμε, οι ατασθαλίες έγιναν. Τι να λέμε τώρα… Κάτι το κολύμπι που ανοίγει την όρεξη (πρόφαση), κάτι οι τοπικές λιχουδιές που επιβάλλουν γευστικές δοκιμές (υποχρέωση!),  κάτι τα κεράσματα και πώς να τα αρνηθείς (κοινωνικοί κανόνες…) κάτι το ποτό, που από ένα σημείο και μετά έχανες το μέτρημα (…ηθελημένη τύφλωση!), δεν θέλει και πολύ, το κακό συνετελέσθη.
Και δεν είναι μόνον οι όποιες καταχρήσεις. Δεν είναι μόνον τα κιλά. Είναι και η κανονικότητά μας, που δοκιμάζεται κάθε φορά στις διακοπές, η επιστροφή από τις οποίες έχει πάντα τα προβλήματά της. ΄Ετσι η χαλάρωση και η καλοπέραση δίπλα στη θάλασσα γίνονται γρήγορα παρελθόν. Κι η επιστροφή στην καθημερινότητα μοιάζει δύσκολη. Είναι η επιστροφή στη δουλειά, που ζητάει πάντα μια ανασύνταξη. Είναι οι υποχρεώσεις που έμειναν πίσω κι οι νέες του φθινοπώρου που έρχεται. Είναι τα σχέδια -αποτέλεσμα γεμάτων …μπαταριών- που θέλουμε να υλοποιηθούν. Είναι τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο.

Ξεκινήστε λοιπόν  την ανασύνταξη από τα απλά:
-Οργάνωση του ψυγείου και των ντουλαπιών με τρόφιμα υγιεινά, διαμόρφωση του διαιτολόγιου της οικογένειας με τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό)  και δυο-τρία ενδιάμεσα από τα οποία δεν θα λείπουν ποτέ τα φρούτα και τα λαχανικά, το γιαούρτι και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.
-Θα αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, τα σνακ με τις πολλές θερμίδες, τα αναψυκτικά, που στην πραγματικότητα είναι όλο νερό και ζάχαρη και τα πλούσια γλυκά.
-Θα «επενδύσετε» όμως σε πλάκες μαύρης σοκολάτας, είδος πρώτης ανάγκης!

Tips
Υιοθετήστε, και όχι μόνον γι΄ αυτήν την εποχή, ορισμένες  συνήθειες αποτοξινωτικές. Προσθέστε λοιπόν στην διατροφή σας:
-Γιαούρτι, γιατί …τι να πρωτοπεί κανείς: Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πέψη, στον έλεγχο της όρεξης και φυσικά μπορεί να καταναλωθεί με ένα σωρό τρόπους.
-Σπανάκι, γιατί είναι θαυματουργό, αφού οξυγονώνει τον οργανισμό, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, συντελεί στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και καθυστερεί τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων!
-Σπαράγγια, γιατί περιέχουν διουρητικές ουσίες που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
-Αβοκάντο, αφού το κάλλιο που περιέχει αντιδρά στην κατακράτηση υγρών ενώ τα λιπαρά οξέα του βοηθούν στο αδυνάτισμα.
– Αγγούρι, που είναι διουρητικό και ενυδατικό ενώ ενεργοποιεί τη λειτουργία του συκωτιού.
-Σκόρδο, γιατί συντελεί στην μείωση του λίπους στο συκώτι, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και καταπολεμά την κατακράτηση νερού.
– Καυτερές πιπεριές, που μειώνουν τους κινδύνους αύξησης της αρτηριακής πίεσης, εμφράγματος και εγκεφαλικού ενώ η καψαϊκίνη που περιέχουν συντελεί στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
-Βρώμη, γιατί φυτικές ίνες της συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
-Πράσινο τσάι και τσάι δυόσμου, γιατί έχουν σούπερ αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Ειδικά η μεντόλη του δυόσμου περιορίζει την πείνα.