Οι απόκριες βρίσκονται λίγο πριν το τέλος και η μεγάλη σαρακοστή ξεκινάει με τη νηστεία από την Καθαρά Δευτέρα της οποίας τα διατροφικά έθιμα είναι λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ελιές, θαλασσινά. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στη γεύση τους αλλά δυστυχώς τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα είναι διστακτικά στην κατανάλωσή τους, έναντι των πολλών θερμίδων. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Μπορούμε να καταναλώσουμε τα σαρακοστιανά χωρίς να παχύνουμε;

 

Η αλήθεια είναι ότι σαφέστατα και μπορούμε να ενδώσουμε στους παραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χωρίς τύψεις, αν είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε.

Η συγκατάθεση στην κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την υψηλή τους διατροφική αξία.

Χαλβάς: Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το υψηλό του περιεχόμενο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επιπλέον σημαντική κρίνεται η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης και στην έρρυθμη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 Kcal).

 

Λαγάνα, πατάτες βραστές, ντολμαδάκια γιαλαντζί: μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη μας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό μας.

 

Ταραμάς : Ενα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας (30γρ) αφού είναι πλούσιος σε θερμίδες (100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες).

Θαλασσινά: Είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη). Ιδανική πρόταση για όσους ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

 

Τέλος, το έθιμο του χαρταετού αποτελεί ιδανική ευκαιρία να τρέξουμε και να αντισταθμίσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες της μέρας! Καλή σαρακοστή!