Τα κρυμμένα μυστικά

Στους λουκουμάδες και στον καπουτσίνο. Στο μελομακάρονα αλλά και στο λαγό στιφάδο! Στις μηλόπιτες αλλά και στο γιουβέτσι! Στο τσάι και σ΄ όλα τα σμυρναίικα γλυκά! ΄Όσο για τους λάτρεις της πολίτικης  κουζίνας …παντού! Σαν το μικρό μυστικό της γνωστής ταινίας. Για την όμορφη πριγκίπισσα κανέλα όλα αυτά. Από τη μακρινή Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα σήμερα), η γλυκιά και λεπτεπίλεπτη μυρωδιά της και η τόσο χαρακτηριστικά, πικάντικη γεύση της έχει κατακτήσει τον κόσμο εδώ και …μερικές χιλιετίες! Γιατί …πώς να το πούμε… ακόμη και ένας κόκκος της δίνει την αίσθηση μιας εξωτικής πολυτέλειας, που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας.

 

Έχει όμως και τα μυστικά της…

Διεγερτική, χωνευτική και αντισηπτική, θεωρείται η κανέλα από τη σύγχρονη ιατρική.

  • Βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει το σάκχαρο στο αίμα
  • Συντελεί στον έλεγχο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
  • Έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και αντιβακτηριακές ιδιότητες
  • Βοηθά στην ομαλή πήξη του αίματος
  • Μπορεί να μειώσει τον πόνο
  • Αυξάνει τον μεταβολισμό! Εμποδίζει την αποθήκευση του περιττού λίπους και δίνει το αίσθημα κορεσμού της πείνας για μεγαλύτερο χρόνο! Επίσης, η κανέλα βελτιώνει τα επίπεδα της άλιπης μάζας σώματος.
  • Μειώνει το πρήξιμο στο σώμα
  • Αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

 

Όμως:

Όλα αυτά θα τα βρείτε μόνον στην κανέλα Κεϋλάνης. Διότι η συνηθέστερη εκδοχή που κυκλοφορεί στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στα καφέ, στα γλυκά του εμπορίου κ.λ.π είναι η παρόμοιά της κασία.

  • Η κασία (Cinnamomum aromaticaum ή Cinnamomum cassia) προέρχεται από τη μεσημβρινή Κίνα και την Ινδονησία. ΄Εχει χαμηλότερη τιμή, γι΄ αυτό και η ευρύτερη χρήση της, έχει όμως και ευκρινείς διαφορές από την γνήσια κανέλα. Η κασία  έχει ξυλάκια με σκούρο καφέ χρώμα, είναι χοντρά με λίγες στρώσεις και σπάνε δύσκολα. Σε μορφή πούδρας η κασία είναι σκουρόχρωμη και το άρωμά της πιο πικάντικο.
  • Η αυθεντική κανέλα Κευλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Zeylanicum και τα ξυλάκια της έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα, είναι διαμορφωμένα σε πολλές στρώσεις που σπάνε εύκολα και έχουν πολύ γλυκό άρωμα. Αντίστοιχα, όταν βρίσκεται σε μορφή πούδρας η αυθεντική κανέλα είναι ανοιχτόχρωμη και πάντα με γλυκό άρωμα.

 

Και ποιο είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα βρίσκεται στην μεγάλη περιεκτικότητα της κασίας σε κουμαρίνη, μιας ουσίας που διαθέτει σοβαρές αντιπηκτικές ιδιότητες αλλά είναι και τοξική. Συγκεκριμένα η κασία έχει ως 20-250 φορές περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης. Η κατανάλωση όμως, μεγάλης ποσότητας κουμαρίνης  και μεγάλα διαστήματα πάντως μπορεί να επιφέρει βλάβες στα νεφρά και το συκώτι. Η κουμαρίνη περιέχεται επίσης στα τρόφιμα του εμπορίου και η ασφαλής δοσολογία είναι 6 mg/ ημέρα. Επειδή όμως δε γνωρίζουμε εάν τηρούνται αυτά τα όρια περιεκτικότητας, ας είμαστε προσεκτικοί.

 

Εσείς λοιπόν θα αναζητείτε πάντα την αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης!

Θα  ελέγχετε την αυθεντικότητά της όταν την αγοράζετε, κάτι που όπως είπαμε είναι εύκολο. Όσο για τα έτοιμα τρόφιμα φροντίστε να μη καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες.