Στα αμπέλια ίσως κρύβεται το μυστικό για την προστασία μας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Αυτή η πεποίθηση υπάρχει εξαιτίας των συστατικών που περιέχει το σταφύλι.

Ο γλυκός χυμός τους και η τραγανή σάρκα τους, τα κατατάσσουν στα πιο αγαπητά φρούτα της εποχής.
Ωριμάζουν από το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και τα απολαμβάνουμε μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Τρώγονται ωμά, όσο και μαγειρεμένα, σαν γλυκό του κουταλιού αλλά και σαν μαρμελάδα.

Στην Ελλάδα η καλλιέργειά τους ξεκίνησε το 1700 π.Χ.
Εκτός από τη χρήση τους στη παραγωγή κρασιού, χρησιμοποιούσαν ευρέως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική το σταφυλόμελο όπως επίσης και την αγγουρίδα, προϊόν που παράγεται από τη πίεση φρέσκων άγουρων σταφυλιών.
Το σταφύλι είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C αλλά και κάλιο. Η φλούδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη και ο χυμός του από ελληνικές ποικιλίες όπως του Τυρνάβου έχει ισχυρή ανασταλτική επίδραση στις τοξικές επιπτώσεις του όζοντος στους πνεύμονές μας.
Περιέχει επίσης :

  • Φλαβονοειδή: Έχουν καρδειοπροστατευτική και αντιλοιμωξιακή δράση,
  • Κουερσιτίνη: Προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.

Η φύση μερίμνησε για το σταφύλι να αποτελεί ένα συνδυασμό ιδιοτήτων γεύσης και υγείας!

Ενισχύει :

Τα επίπεδα οιστρογόνων, τη καλύτερη γεύση και όσφρηση, την πέψη, τη σεξουαλική ικανότητα, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, προλαμβάνει την αρτηριακή υπέρταση και αναστέλλει την υπερτροφία του προστάτη.