Συνήθως πιστεύουμε αυτό που θέλουμε να πιστέψουμε. Σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία, όμως, αυτό που είναι μύθος και αυτό που είναι πραγματικότητα οφείλουμε να το ξεδιαλύνουμε άμεσα και εντελώς, γιατί αφορά την υγεία μας.

Υπάρχουν μύθοι που κυριάρχησαν για χρόνια και κάποιοι άλλοι που δεν κράτησαν καθόλου. Ας δούμε ποιοι είναι οι μύθοι που πιστέψαμε και τι είναι αυτό που πραγματικά ισχύει.

Μύθος No 1:
 Μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε 1 μήνα

Λογική: Πολλά κέντρα υγείας έχουν «παγιδέψει» σ’ αυτή τη  γραμμή μάρκετινγκ πολλούς ανθρώπους που πίστεψαν στις «πριν και μετά» φωτογραφίες που κατά καιρούς κατακλύζουν τα media. Ωστόσο, πριν κάνετε το μεγάλο βήμα και τα επισκεφτείτε, σκεφτείτε το εξής: Ενα κιλό είναι 7.700 θερμίδες. Για να κάψει κανείς 10 κιλά το μήνα, πρέπει να κάψει 77.000 θερμίδες. Αν θέλετε να χάσετε τόσες θερμίδες μέσα σε 30 ημέρες, θα πρέπει να χάνετε περισσότερες από 2.500 θερμίδες καθημερινά. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ υγιεινή διατροφή και άσκηση στον κόσμο που να μπορεί να σας κάνει να χάσετε αυτό το ποσό θερμίδων σε 24 ώρες.

Πραγματικότητα: Δεν μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα.

 

Μύθος No 2:
 Η άσκηση είναι αρκετή, δεν υπάρχει ανάγκη για δίαιτα

Λογική: Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να χάσετε θερμίδες με την άσκηση. Ωστόσο, μόνο η άσκηση χωρίς σωστή διατροφή δεν έχει κανένα νόημα. Είναι σα να λέει κάποιος «αν ναυαγήσω, μου αρκεί να έχω σωσίβιο για να σωθώ κι ας μην περάσει ποτέ πλοίο να με περισυνελλέξει». Αν φάτε 100 γραμμάρια γλυκό θα καταναλώσετε τουλάχιστον 230-250 θερμίδες. Αυτές τις θερμίδες για να τις κάψετε θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να περπατήσετε μια ώρα. Φανταστείτε λοιπόν πόση άσκηση θα χρειαστείτε για να κάψετε τις θερμίδες σας αν τρώτε ανεξέλεγκτα και περιμένετε να χάσετε βάρος μόνο με την άσκηση.

Πραγματικότητα: Η άσκηση δεν είναι αρκετή. Η δίαιτα είναι απολύτως απαραίτητη.

 

Μύθος No 3:
 Η νηστεία και η παράλειψη γευμάτων βοηθά στη γρηγορότερη απώλεια βάρους

Λογική: Πρέπει να καταλάβετε ότι ο ρυθμός της απώλειας σωματικού βάρους έχει σχέση με το ρυθμό του μεταβολισμού. Αν νηστεύετε ή παραλείπετε γεύματα, τότε επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας. Ως εκ τούτου, αργείτε περισσότερο να χάσετε κιλά. Για να κρατήσετε ανέπαφο το μεταβολισμό σας θα πρέπει να τρώτε πρωινό και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός αυτού η νηστεία ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να πεινάτε ακόμα περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι στο πρώτο γεύμα που θα ακολουθήσει κινδυνεύετε να εκτροχιαστείτε.

Πραγματικότητα: Η νηστεία ή η παράλειψη γευμάτων δεν σας βοηθά να χάσετε βάρος.

 

 
 
Μύθος No 4:
Μια δίαιτα μόνο με φρούτα είναι η καλύτερη για την απώλεια βάρους

Λογική: Είναι μια λανθασμένη ιδέα ότι όλα τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Υπάρχουν πλούσια σε θερμίδες φρούτα, τα οποία δεν πρέπει να τρώτε ανεξέλεγκτα. Επιπλέον, αν ζείτε μόνο με φρούτα, θα στερήσετε από το σώμα σας την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία σας και θα σας κάνει να νοιώθετε αδυναμία. Εξάλλου, μια διατροφή μόνο με φρούτα είναι δύσκολο να είναι μακροπρόθεσμη.

Πραγματικότητα: Μια δίαιτα μόνο με φρούτα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

 

Μύθος Νο 5:
 Οι ακραίες μοδάτες δίαιτες βοηθούν στην γρήγορη απώλεια βάρους

Λογική: Είναι αλήθεια. Βοηθούν. Με τη διαφορά πως, όσο γρήγορα χάθηκε το βάρος τόσο γρήγορα θα επιστρέψει. Λαμβάνοντας υπόψιν το είδος των τροφίμων που επιτρέπεται να τρώει κανείς όταν ακολουθεί μια τέτοια δίαιτα αντιλαμβάνεται πως θα του είναι πολύ δύσκολο να την ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ακραίες δίαιτες που είναι συνήθως και δίαιτες της… μόδας είναι συνήθως δίαιτες λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα. Αν συνεχίσετε τέτοιες δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα υγείας. Και αφού τις σταματήσετε θα ξαναπάρετε το βάρος άμεσα.

Πραγματικότητα: Οι ακραίες μοδάτες δίαιτες είναι η «πύλη» για την αύξηση του σωματικού βάρους.