Εάν είστε σαν τους περισσότερους Έλληνες, σίγουρα παραλείπετε το πρώτο γεύμα της ημέρα και πίνετε μόνο ένα καφέ . Είμαι σίγουρη πως αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν αισθάνεστε πείνα το πρωί, είτε γιατί φοβάστε ότι τρώγοντας ένα καλό πρωινό θα αισθάνεστε την ανάγκη να τρώτε καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας ή γιατί θεωρείτε πως παραλείποντας αυτό το γεύμα θα χάσετε κιλά.
Έτσι συνηθίζετε πάνω στο γραφείο σας να έχετε ένα καφέ με σκοπό να μην νιώσετε το αίσθημα της πείνας και να μην πάρετε άδικα θερμίδες αφού δεν πεινάτε……αλλά……..καλώς ήρθες αίσθημα κόπωσης. Ξαφνικά σας πλημμυρίζει μια αδικαιολόγητη κούραση στη μέση της ημέρας και φυσικά απορείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Παρ’ όλα αυτά το θεωρείτε φυσιολογικό και πιστεύετε πως κουραστήκατε εξαιτίας της υπερβολικής δουλειάς, με αποτέλεσμα να συνεχίζετε το ίδιο πρόγραμμα και τις υπόλοιπες ημέρες.
Δυστυχώς όμως για εσάς που δεν τρώτε το πρωί, πρέπει να μάθετε πως το σώμα μας είναι μια μηχανή, που για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια και η ενέργεια που μπορούμε να του δώσουμε είναι οι θερμίδες. Επομένως, αν δεν φάμε το πρωί, δεν θα έχουμε κουράγιο να αντεπεξέλθουμε στη καθημερινότητά μας.

“Εγώ δεν τρώω τίποτα όλη μέρα, όταν γυρίζω σπίτι όμως το απόγευμα δεν μπορώ να σταματήσω” σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση;
Αυτό λοιπόν είναι το αποτέλεσμα του να μην τρώτε ένα καλό πρωινό.

Ας μάθουμε λοιπόν τα οφέλη του πρωινού.

Τρώγοντας ένα σωστό πρωινό έχετε τα παρακάτω οφέλη:

  1. Δίνετε στον εγκέφαλο ενέργεια που επαυξάνει την συγκέντρωση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την καλή λειτουργία της μνήμης.
  2. Δίνετε στον μεταβολισμό σας την δυνατότητα να ενεργοποιηθεί μετά την βραδινή του απραξία.
  3. Αυξάνετε τα ενεργειακά σας αποθέματα.
  4. Μειώνετε τις πιθανότητες πολυφαγίας και «τσιμπολογήματος» κατά την διάρκεια της ημέρας.
  5. Ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας και παρουσιάζετε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το πρωινό μπορεί να είναι γρήγορο, γευστικό και ικανοποιητικό με μια προετοιμασία 10 λεπτών. Κάποιες γενικές οδηγίες για τη σύνθεση του πρωινού γεύματος της ημέρας είναι να περιλαμβάνει μία ή δύο μερίδες σύνθετου υδατάνθρακα όπως δηλαδή φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως ή δημητριακά και μία μερίδα πρωτεΐνης όπως γάλα, αυγό, γιαούρτι ή τυρί με χαμηλά λιπαρά. Η πρωτεΐνη θα σας κρατήσει χορτάτους και ικανοποιημένους για διάστημα μέχρι 3 ώρες. Άν καταναλώσετε μόνο υδατάνθρακες θα πεινάσετε σε 2 ώρες και θα χρειαστείτε ένα κολατσιό.
Αξίζει τον κόπο να θυσιάσετε 10 λεπτά ύπνου και να ξεκινήσετε τη μέρα σας σωστά. Αν πάλι σας είναι δύσκολο αυτό, μπορείτε να ετοιμάσετε κάτι από το προηγούμενο βράδυ ή να πάρετε το πρωινό σας έστω και πρόχειρο στο χώρο της δουλειάς σας. Περιορίστε την καφεΐνη μέχρι 3 μερίδες την ημέρα και φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας πίνοντας τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό τις πρωινές ώρες. Εάν το στομάχι σας δεν δέχεται φαγητό με το ξύπνημα, προσπαθήστε να πάρετε κάτι μία ή δύο ώρες αργότερα.
Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη λήψη πρωινού από τα παιδιά ώστε να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στο σχολείο και να αποφύγουν τους πειρασμούς γεμάτους ζάχαρη και λίπος που θα βρουν στο κυλικείο.

Ξεκινώντας την ημέρα σας με το σωστό καύσιμο, θα προσθέσετε ώρες ενέργειας στον εαυτό σας και θα καίτε θερμίδες σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.